2009. 04. 14.

Szarajevó

Korán reggel indultunk Szabadkáról.

Megnéztük Zombor városházát, hatalmas épület gyönyörű őstiszafákkal a főbejárata előtt.

Józsi a legjobb(nak titulált) utat választotta, ami Horvátországon át vezetett. Sikerült egy elég nagyot kerülnünk. A Bosna folyót követve jutottunk el Boszniába. Az a folyó hihetetlenül mocskos. Egész kis pillepalack szigetek úszkáltak a tetején, benne meg ki tudja mi...

Közben láttunk pár minaretet, az elsőket életemben, amiket arra használtak, amire szánták őket. Vagyis onnan hívta az imám az iszlám híveket imára. Bár ezt pont nem láttuk.

Szép vidék lenne, ha nem lenne olyan koszos, na meg, ha nem azok laknák, akik... Balkán.

Út közben besötétedett (Mondtam már, hogy utálom a telet? Utálom, ha korán sötétedik.) és Zenica hatalmas ipari városából már nem láttunk jóformán semmit sem. Az egyik épület a sziluettje alapján akkora lehetett, mint egy egész hegy! :O Ózd a sokadikon.

Boszniában, ha minden igaz 3 autópálya van, összesen talán ha van 50 km az egész, akkor sokat mondok. Nekünk sikerült az egyiket tesztelni. Ráhajtasz az autópályára, eléred a 120-at, erre egyszer csak átmegy földútba az egész. Zöty-zöty-zöty. Komolyan hihetetlen. Aztán újra autópálya, melynek végén fizethetsz, ha be akarsz jutni a városba.

Szarajevóból már nem sokat láttunk, mert tök sötét volt. Út közben észrevettem egy hatalmas minaretet, aminek átlátszóak voltak a falai.

Megérkeztünk a szállásra este 6 körül, bekapcsoltuk a fűtést, ittnk valamit és lementünk a sötétben várost nézni. Ez olyan este 8 magasságában lehetett már. Már zárva volt szinte minden, de azért találtunk egy éttermet, ahol egész jót ettünk.

Körbejártuk a muzulmán piacot és a sétálóutcát. Megnéztük kívülről a nagyobb mecseteket és az előttük december végén működő szökőkutakat.

Származási hely: Szarajevó - Sarajevo


Visszabattyogtunk a szállásunkra és megnéztünk egy két The Big Bang Theoryt alvás előtt.

Nincsenek megjegyzések: